Att lägga upp för strumpor

I den här beskrivningen beskriver jag hur du stickar strumpor uppifrån och ner.

Börja med att bestämma dig för storleken på din strumpa. Ska den sitta tajt eller löst? Strumpor är ofta bekvämast om de sitter åt lite, vilket innebär att du ska sticka med ett mindre antal maskor än det du får fram i din stickfasthet. När du bestämt dig för vilken typ av strumpa du ska ha ska du mäta med ett måttband runt vaden på det tjockaste stället som strumpan ska nå upp till. Notera måttet.

Sticka därefter en provlapp med det garn och de stickor du valt för att ta reda på din stickfasthet. Räkna sedan ut hur många maskor du behöver lägga upp för att kunna sticka din strumpa.

Ett exempel:

Din provlapp visar att du behöver 24 maskor per 10 cm. Måttet runt vaden är 24 cm.
Du behöver alltså 24+24+(24/10×4) = 57,6 maskor. Detta avrundas till 58 maskor.

Men innan du lägger upp dina maskor behöver du också ta hänsyn till om du vill göra något mönster i din strumpa. Vill du till exempel sticka 2×2-resår måste du ha 56 maskor för att mönstret ska gå jämnt ut. 3×3-resår kräver 54 maskor. Ta också hänsyn till om strumpan ska sitta tajt eller inte, och till hur töjbart det stickade tyget är. När du bestämt dig för ett maskantal som du tror passar din strumpa kan du lägga upp och börja sticka runt.

Här har jag lagt upp 44 maskor, och fördelat dem ojämnt över de fyra stickorna för att underlätta i mönstret. Jag stickar resår 2×2 och vill alltså ha alla 4 maskorna i resårmönstret på samma sticka för att slippa tänka på om jag måste börja med aviga eller räta maskor på nästa sticka. På detta sätt börjar alltså varje sticka med två räta maskor. Senare, när jag stickat färdigt med 2×2-resår omfördelar jag maskorna så att jag har 11 maskor på varje sticka.

lägg upp maskor

När du lagt upp dina maskor ska du sticka skaftet på strumpan i det mönsterval du gjort. Du bestämmer själv hur långt upp på benet du vill att strumpan ska nå. Det enda du egentligen behöver fundera på är att strumpa nummer två ska bli lika lång (om det är det du vill). Stickar du enligt något specifikt mönster bör du självklart sticka alla varv i en mönsterrepetition för att få snyggast resultat.

När du är nöjd med längden är det sedan dags att börja med hälen.

Gå vidare till del två, att sticka häl –»

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *