Att förstå virkmönster och räkna ut virkfasthet

Att förstå mönster

När du vill virka något som är lite mer avancerat, till exempel spetsmönster eller kläder, är det nödvändigt att kunna förstå virkmönster och att veta stort det ska bli.

Dessa kan givetvis se ut på olika sätt. Ett mycket vanligt sätt är i text med många förkortningar. En sådan text kan vid första anblick se helt oläslig ut, men så fort man förstår vad varje förkortning står för och hur de ska tolkas i förhållande till tyget så är det inte särskilt svårt. Steget dit kan dock kännas svårt.

När du förstår hur virkmönster är uppbyggda kan du också titta på ett redan virkat stycke och översätta det till ett mönster. Enklast är då att använda sig av tecken och rita upp mönstret.

Vi börjar med en enkel blomma:

IMG_0573

Den här blomman består av fyra varv som bygger upp blomman från mitten och ut. Den går att variera genom att använda andra typer av maskor, bland annat.

För att kunna virka den här blomman behöver du kunna göra luftmaskor, smygmaskor, fastmaskor och stolpar. Se grunderna för en närmare beskrivning av hur dessa maskor virkas.

Själva mönstret ser ut så här i text:

Varv 1: 6 lm, virka ihop med 1 sm i första lm.

Varv 2: 12 fm, 1 sm.

Varv 3: *6 lm, hoppa över 1 fm, 1 sm, upprepa från * varvet ut.

Varv 4: *12 st i varje lm-båge, 1 sm där två lm-bågar möts, upprepa från * varvet ut.

Som du kan se ökar antalet maskor per varv markant, från 6+1 maskor på första varvet, till 12×6+6 maskor på fjärde varvet.

 

När du virkar efter mönstret ser det ut så här:

IMG_0563

Varv 1: Virka 6 stycken luftmaskor och sätt ihop dem till en ring med hjälp av en smygmaska.

IMG_0565

Varv 2: Virka 12 fastmaskor i luftmaskringen. Avsluta med en smygmaska i första fastmaskan.

IMG_0568

Varv 3: Virka 6 luftmaskor, hoppa över en fastmaska och fäst luftmaskbågen med hjälp av en smygmaska. Upprepa varvet ut.

IMG_0569

När varv 3 är klart ser det redan ut som en blomma.

IMG_0572

Varv 4: Virka 12 stolpar i varje luftmaskbåge och fäst med en smygmaska mellan blombladen. Upprepa varvet ut. Sedan fäster du trådarna, blockar och virkar fler om du behöver. Blommorna har du till exempel sy ihop till en filt.

På samma sätt fungerar det alltså med alla virkmönster. Det som skiljer sig mot stickmönster är att det inte är helt givet var du ska göra nästa maska, utan du måste tolka mönstret utifrån det du har i händerna. I stickning är det mer eller mindre alltid nästa maska på stickorna som mönstret beskriver, vilket däremot inte behöver betyda att mönstret är enklare att förstå!

Känner du att du behöver friska upp minnet med grunderna? Du hittar dem här!

 

Att räkna ut virkfasthet

 

Virkfasthet är viktigt att räkna ut när du ska virka något som ska ha en specifik storlek. Vanligtvis gäller detta alltså kläder, men det kan också vara bra att känna till virkfastheten även vid andra virkprojekt.

För att ta reda på virkfastheten måste du först virka en provlapp med det garn och den virknål du planerat att använda. Virka den tillräckligt stor för att kunna mäta ut 10×10 cm.

När du tar reda på din virkfasthet är det viktigt att tänka på att använda sig av ett tvättat och blockat stycke om det är så det färdiga projektet ska användas. Om det aldrig ska tvättas duger det bra att inte heller tvätta provlappen.

Tänk också på att den virkfasthet du får fram beror på vilket garn du använder, vilken virknål, och hur hårt du håller garnet när du virkar just den provlappen. Nästa gång du virkar med samma garn och samma nål kan virkfastheten därför variera något.

Att räkna ut virkfastheten

IMG_0576

Börja med att virka en provlapp. När den är klar behöver du några knappnålar och en linjal. Penna och papper är också bra att ha. Tvätta och blocka lappen om ditt projekt kräver det. Lägg sedan provlappen på en plan yta och mät upp 10 cm på höjden, och 10 cm på bredden. Markera med knappnålar.

IMG_0578

Gör gärna en provlapp som är något större än 10×10 cm så blir det enklare att räkna. När du har gjort de markeringar som du behöver göra är det dags att räkna ut hur många varv du virkat på 10 cm. Titta närmare på din provlapp. Den ser lite randig ut. Varje rand består av två varv av maskor. Räkna därför antalet ränder och multiplicera med två. I mitt fall fick jag 24 varv på 10 cm, och jag har virkat med ett relativt tunt garn och virknål nr 3,5.

Räkna därefter antalet maskor på bredden. De ser ut som små stolpar, och varje stolpe är en maska. I mitt fall har jag 22 maskor på 10 cm i bredd. Detta är det viktigaste måttet i din virkfasthet eftersom det är svårare att påverka bredden i efterhand.

När du sedan räknat ut din virkfasthet kan du ta reda på hur många maskor du behöver lägga upp för ditt projekt.

Det kan också vara värt att fundera på hur det färdiga arbetet ska se ut. Ska ditt arbete blockas till exempel? Då kan det vara en bra idé att även blocka din provlapp innan du räknar ut virkfastheten.

4 Responses to Att förstå virkmönster och räkna ut virkfasthet

 1. Madeleine Cronström Irming says:

  Hej,jag har tagit upp virkningen igen efter många år och märker att det är jobbigt att hålla reda på var jag är i beskrivningen. Dessutom misstänker jag att mönstret är felaktigt (kan ju vara jag som gjort fel men har börjat om ett par gånger). Jag skulle vilja pröva att omvandla beskrivningen till en ritad sådan istället ..tänkte kanske att jag då får överblick när jag virkar plus att jag kan se om beskrivningen är rätt och förhoppningsvis kanske korrigera ev. fel i virk texten. Jag har sett nån enstaka sådan ritad beskrivning förut men vet inte riktigt var jag ska leta för att hitta en nyckel till de olika maskorna. Kan du hjälpa mig ?

  • Linda says:

   Hej. Kul att du kommit igång att virka igen! Men jobbigt att mönstret krånglar. Det enklaste är väl om du hittar på egna enkla symboler tänker jag. Annars kan du försöka dela upp mönstret i sektioner och se om det blir lättare att följa på så sätt. Vet inte om det finns nån färdig nyckel att använda dock. Hoppas det löser sig! Mvh Linda MyDesign

  • Helena Hedman says:

   Jag har också precis börjat virka igen efter mångamångamånga år och har sett att Drops design brukar illustrera sina mönster, med beskrivningar för varje använd symbol. Vet inte om det kan vara till hjälp. Lycka till!

 2. Ylva Maxwell says:

  Hej, Vilken bra sight du har!
  Jag har virkat och stickat mycket i manga ar men har alltid haft en inneboende aversion mot att tillverka egna monster. Nu ar jag tvungen eftersom jag maste designa en monsterbard att passa till ett konstverk for en utstallning nasta ar.
  Har du nagra tips hur man bast gar till vaga (borjar!!!) nar allt man har ar ett foto?
  Skulle uppskatta alla tips.
  Stort tack pa forhand,
  Ylva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *