Virka mormorsrutor

En jätterolig sak att virka är mormorsrutan. Du virkar den fort, och kan variera den nästan hur mycket du vill. Jag ska visa hur du kommer igång med att virka mormorsrutor.

Mormorsruta01

Börja med att lägga upp 5 luftmaskor, som du sätter ihop i en ring med hjälp av en smygmaska. I den här ringen ska du sedan virka ditt första varv med stolpar. Din mormorsruta kan bestå av så många varv du önskar, men vanligast är att den består av 3-4 varv.

Mormorsruta02

Det första varvet ser ut så här:

3 lm, 2 st, 1 lm, *(3 st, 1 lm). Upprepa från * tre gånger. Avsluta med en smygmaska mellan luftmaskstolpen och den första stolpen.

Det vill säga, virka 3 luftmaskor och 2 stolpar. Dessa blir din första stolpgrupp. Virka 1 luftmaska och därefter 3 stolpar till, 1 luftmaska och 3 stolpar, 1 luftmaska och 3 stolpar, 1 luftmaska och avsluta med smygmaskor så att du kommer fram till mitten av den närmaste luftmaskbågen. Du ska nu ha fyra stycken stolpgrupper och 4 stycken mellanrum i ringen. Mellanrummen kommer att bli dina hörn.

Mormorsruta031

Nu är det dags att byta färg och virka nästa varv. Du börjar varvet med att skapa det första hörnet.

3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st, 1 lm

Det vill säga, virka 3 luftmaskor, 2 stolpar, 1 luftmaska och 3 stolpar på samma plats i det första varvet. Avsluta med en luftmaska. Denna behöver du för att kunna komma över till nästa hörn. Upprepa (3 st, 1 lm 3 st, 1 lm) i varje hörn. Avsluta med smygmaskor. Bilden ovan visar med grön pil var du gör den första smygmaskan, och med blå kryss hur du smyger dig vidare till mitten av närmaste hörn. Totalt 4 smygmaskor i slutet av varje varv. Det ser ut så här:

Mormorsruta04

Nu är det dags att byta garn igen. Varvet börjar likadant som det föregående varvet, men nu finns det även mellanrum mellan hörnen. Gör 3 stolpar i varje sådant mellanrum för att skapa sidan av rutan. Mellan varje grupp med 3 stolpar gör du en luftmaska för att flytta vidare till nästa stolpgrupp. Stolpgrupperna på nästa varv virkas sedan i de hålrum som bildas.

Mormorsruta05

Det tredje varvet virkas alltså enligt följande:

(3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st) i samma luftmaskbåge. *1 lm, 3 st i nästa luftmaskbåge, 1 lm, (3 st, 1 lm, 3 st) i nästa luftmaskbåge, 1 lm, upprepa från *. Avsluta varvet med smygmaskor.

Mormorsruta06

Den färdiga rutan ser ut ungefär så här. Fortsätt med fler varv om du vill, eller virka en till ruta. Mät bredden på rutan för att räkna ut hur många du behöver till ditt projekt. Om rutan till exempel är 10 cm bred, och du vill ha en filt som är 1×1 meter stor, då behöver du göra 100 stycken rutor som du sedan virkar eller syr ihop till en filt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *