Hemlock Ring Blanket

hemlock1

Hemlock Ring Blanket är antagligen det absolut trevligaste mönster jag någonsin stickat. Faktum är att jag redan stickat två stycken, och att jag gärna skulle arbeta igenom mönstret en gång till.

Det är ett mycket lättarbetat mönster, och det ser helt fantastiskt ut i tjockt garn. Själva mönstret hittar du antingen hos Jared på Brooklyn Tweed, eller hos The Rainey Sisters.

hemlock2

Det är ingen jättestor filt, utan mer en pläd att ha över knäna när man kryper upp i soffan med en bok och en kopp kaffe. Det gick åt mer än två härvor 4-trådigt grått ullgarn till denna. Kan tyvärr inte säga exakt hur mycket, eftersom jag hade ett nystan kvar från en tidigare härva. Men kanske skulle tre härvor vara riktigt toppen för detta projekt?

Jag valde att maska av den på normalt vis, dels för att garnet inte skulle ha räckt till den avmaskningsmetod som finns i mönstret, och dels för att jag tyckte att just denna filt krävde att få en skarp kant.

Började faktiskt först på en tunnare version, och när den var nästan klar ville jag göra en i tjockare garn också. Och ärligt talat, WOW! Jag har alltid varit av den uppfattningen att spets ska stickas tunt. Men jag har ändrat uppfattning. Spets kan vara riktigt magnifikt i tjockt garn.

Jag älskar verkligen den här filten, och skulle kunna sticka en till! Vet att det ursprungliga mönstret är från en sån där bordsduk som man satt och stickade och virkade på förr i världen i tunna vita trådar, så jag kikar lite extra efter sådana mönster ibland, ifall det skulle dyka upp något som bara måste stickas eller virkas.

Lär dig att blocka ditt projekt och framhäv dina spetsmönster!
hemlock3

Den tunnare filten förblev kvar på stickorna ett tag, eftersom den för varje varv växte och tog längre tid att sticka. Jag närmade mig slutet av nystan nummer två, och funderade på om jag skulle slänga in ett tredje nystan. I efterhand kan jag säga att den hade behövt ett tredje, och kanske ett fjärde nystan, för att få kallas filt över huvud taget. Men det är liksom lite för sent för att vara efterklok.

Efter två nystan i tunt garn var jag helt enkelt trött på både garnet och mönstret. Så jag maskade av i stället, faktiskt helt i enlighet med mönstret. Det går att fortsätta i all evighet om man vill, men det finns en markering för var det ursprungliga mönstret tar slut. Avmaskningen ledde till en liten chock. Vad liten den var! Vad hände? Den kändes ju så stor! Jag vätte ner tyget och skulle spänna ut det. Men nej, det blev inte direkt större för det. Attan då… min filt var mer av en liten duk. Jag försökte hitta på nåt med resultatet, men stuvade undan det i ett hörn, och när jag sedan flyttade valde jag att slänga ut det här projektet tillsammans med mycket annat skräp som samlats på hög. Så blir det ibland. Man tycker om, sedan tycker man inte om.

Min tjocka Hemlock följde med i flytten och pryder nu en fin liten bänk i hallen.

Uppdatering. Tyvärr slängde min välvilliga make in min tjocka Hemlock i tvättmaskinen efter att katten spytt upp en hårboll på den. Den filtade sig och finns ej kvar hos oss =(.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *