Bygga slända

image

Det material som jag köpte var en blompinne på åtta millimeter, fyra trähjul ca fem centimeter i diameter, och en liten såg. Krokar hade jag redan hemma, bekvämt nog.

Började sländbygget med att markera fem centimeter in på pinnen, och sedan trettio centimeter in på pinnen. Sågade sedan av på trettiostrecket och sandade lite.

image

Sländan blev alltså trettio centimeter lång. Femstrecket markerar var jag vill ha trähjulet sedan. Och eftersom jag vill ha en topptyngd slända ska ju kroken sitta på den sidan av sländan. På med krokrn och ta itu med hålet på hjulet som behövde förstoras.

image

Det ursprungliga hålet var ca tre millimeter i diameter, och min blompinne var åtta millimeter, och då jag inte har nån borr fick det bli lite skruvmejselimprovisation. Det tog lite tid, men vad gör det? Till slut kunde jag i alla fall sätta ihop de olika delarna, med lite lim för säkerhets skull, och börja spinna.

image

image

Wow, vilken upplevelse! Helt annorlunda mot att spinna med pennan. Och fort gick det! Plötsligt hade jag 75 meter ullgarn på sländan, så jag härvade och tvättade och hängde på tork, och började genast att spinna mera. Fast den här gången hade jag faktiskt tröttnat på den lite bångstyriga Bluefaced Leicesterullen och gick över till Teeswatern som jag älskar att spinna men där jag inte gillar det färdiga garnet…

Att blötlägga det färdiga garnet är en fröjd i sig måste jag dock säga. Det luktar starkt av ull så fort man väter det, och det är så härligt att se på det färdiga garnet som snart är klart att användas. Visserligen är det inte så mycket garn på varje härva som man hänger upp på tork, men det är ju handgjort och värdefullt bara därför.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *