Tröja i tussahsilke – work in progress

image

Sitter på jobbet på rasterna och stickar vidare på min tröja i tussahsilke. Berättar för förbipasserande om materialet, och får oftast ett ”är det sant?” tillbaka. För mig är ju garn och garnmaterial en självklarhet, jag har ju gjort det till ett intresse och en stor del av mitt liv. Andra har kanske aldrig ens funderat på garn… Så det är kul att se reaktionerna. Och kul att få dela med mig av mitt intresse.

Tycker att mina nya maskmarkörer passar utmärkt till det här projektet. En vit blomma får markera början på varv, medan en röd får markera halvvägs. När jag är klar med resåren ska jag börja minska på varje sida av de båda markörerna, och jag hoppas att det blir bra.

Vad gäller materialvalet till denna måste jag påpeka att det inte direkt är ett val jag är helt nöjd med. Det är ett otroligt vackert material, men det finns ett litet samvetsproblem i det hela. När man tar tillvara på silket dödas nämligen larven som tillverkat det. Och det känns inte helt okej. Å andra sidan har silke varit en värdefull produkt jag vet inte hur länge i vår historia. Så kanske borde jag inte bry mig så mycket? Men nej, silke kommer inte vara ett material som jag tänker köpa särskilt ofta. Det får snarare vara ett undantag än något annat.

Har ni några funderingar kring etiken i materialval?

This entry was posted in Stickat. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *